Containers en software? Wat hebben die twee onderwerpen met elkaar gemeen? Tegenwoordig kunnen deze twee onderwerpen bijna niet meer gescheiden worden. Bij vele bedrijven draait er wel een applicatie of een stuk software op een container. Maar wat is een container precies? En waarvoor gebruikt een applicatie een container? In dit artikel zal er antwoord worden gegeven.
Wat is een container?
Een container in de softwareontwikkeling is een standaard software pakket. Hierop staat alleen de benodigde software geïnstalleerd dat nodig is voor een bepaalde app. Net als met zeecontainers worden de ladingen in een container gescheiden. Dit geldt dus ook voor de software die op een container draait. Iedere applicatie draait onafhankelijk van elkaar op een container.
Voordelen van contaiers
Het gebruik van containers biedt veel mogelijkheden. Een applicatie in een container heeft alleen het benodigde bij zich, en meer niet. Dit zorgt ervoor dat een applicatie gemakkelijk verplaatst kan worden van de ene container naar de andere container of van de ene omgeving naar de andere omgeving. Een ander bijkomend voordeel is dat er snel opgeschaald kan worden als dat nodig is.
Wanneer containers?
Het simpele antwoord is dat je containers altijd kunt gebruiken. Iedere applicatie kan in een container draaien en werken. Tegenwoordig is het in de informatica een trend om alles in containers te zetten. Maar wanneer heeft een container nu echt toegevoegde waarde? Daarvoor kan er gekeken worden naar vier usecases.
Cloud toepassing
Deze toepassingen zijn veel afhankelijk van containers.
Migratie
Bestaande applicatie migreren naar de cloud.
Batch
Batchverweking, kleine taken zonder gebruiker kunnen makkelijk en snel in een container worden gezet.
Machine learning
Hierbij kunnen alghoritmes in één of meerdere containers draaien en kunnen ze makkelijk worden verplaatst.
Alternatieven voor containers
Zoals vaker in de informatie zijn er andere oplossingen dan het gebruik van containers. Afhankelijk van het probleem kan er gekozen worden voor de architectuur. Een alternatief voor containers is het gebruik van een virtuele machine. Beide mogelijkheden zijn een vorm van virtualisatie. Een virtuele machine is een geheel nieuw systeem vergelijkbaar met een normale computer. Alleen dan is die computer virtueel. Een virtuele machine heeft dan ook een eigen besturingssysteem zoals Windows of Linux. Het voordeel van virtuele machines is dat je ze vrij eenvoudig kunt inrichten met de benodigde resources. Maar wanneer er updates uitgebracht moeten worden zal dit over de gehele virtuele machine moeten gebeuren. Een container heeft vergeleken met een virtuele machine geen eigen besturingssysteem en heeft daar ook geen verantwoordelijkheid voor. Dat maakt een container draagbaar, flexibel en compact.
Een gedachte over “Containers”
Reacties zijn gesloten.