app ontwikkelen native, hybride en web

Native app vs. hybrid app vs. web app

Bij het ontwikkelen van een app zijn er meerdere soorten apps. We hebben het niet over de miljoenen verschillende apps, maar over een type app. De types zijn native, hybride en web. Voor het ontwikkelen van apps is het van belang te begrijpen wat het verschil tussen deze typen zijn en welk type voor welke functionaliteiten goed is.

Native app

Een native app is een app die voor een specifiek platform is gebouwd. Doorgaans zal dit voor Android en iOS zijn. Bij het bouwen van een native app zullen er eigenlijk twee apps ontstaan één voor Android en één voor iOS. Een belangrijk voordeel bij een native app is dat je het beste uit je app kunt halen. Je kunt gebruik maken van alle functionaliteiten die de platforms te bieden hebben. En uiteraard is een native app beter beveiligd. Grote nadelen van een native app zijn dat het meer tijd kost om te ontwikkelen, je moet namelijk een app maken voor Android en een app maken voor iOS. Daarnaast is het ook lastiger te onderhouden. Het oplossen van problemen zal hoogstwaarschijnlijk op meerdere plaatsen plaatsvinden.

Hybrid app

Zoals de naam al aangeeft is hybride een kruising van twee soorten. In de app ontwikkeling kunnen we dat terugzien. Bij een hybrid app wordt er 1 app gemaakt die kan worden uitgerold voor Android en voor iOS. Tegenwoordig zien we veel vaker dit type app, omdat het veel sneller is te ontwikkelen. De kosten van het ontwikkelen en de nazorg zijn lager dan andere typen. Zoals bijna alles heeft ieder voordeel zijn nadeel. Dat geldt ook voor een hybrid app. Je hebt namelijk niet alle functionaliteiten die de platforms beschikbaarstellen tot je beschikking.

Web app

Een web app, is zoals de naam het omschrijft een app die op het web te vinden is. Ofwel het is een website met de functionaliteiten van een app. De gebruiker hoeft dus helemaal geen app te downloaden en te installeren, maar kan de app meteen gebruiken, mits de gebruiker internet verbinding heeft. Dit brengt ons gelijk naar de nadelen van een web app. Hij kan alleen online worden gebruikt, daarnaast moet de website ook snel genoeg kunnen werken om alle gebruikers van dienst te zijn.

Wat is de beste oplossing?

Als er al een beste oplossing is dan hadden we natuurlijk dat voor ieder probleem kunnen gebruiken. Ieder project heeft andere eisen. Ook apps vragen om aandacht op het gebied van types. Afhankelijk van de functionaliteiten die je eist van de app kan er een bepaald type app worden gekozen. Wil je een app dat de mogelijkheid heeft om alle beschikbare functionaliteiten te hebben dan is een native app de beste oplossing. Maar wil je alleen de urenregistreren van de werknemers bijvoorbeeld dan kun je al voldoende hebben aan een web app.

Wij kunnen u helpen met het maken van de beste keuze. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Een gedachte over “Native app vs. hybrid app vs. web app

Reacties zijn gesloten.